پیاده سازی و اجرای طرح و نقشه اولیه در ساخت و ساز لازمه الگوریتم و برنامه ریزی است. معماری اصولی و استاندارد بایستی بر پایه طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها انجام شود. این نوع طراحی مفهوم مدیریت فضا را در معماری القاء می کند. یعنی مهندس و معمار بایستی با استفاده از این الگوریتم فضایی ایده آل را بدون هدر دادن آن بنا کنند. در ادامه فرآیند پارتیشن بند به سبک الگوریتمیک مشخص را شرح می دهیم.
طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها به چه معناست؟
برای اینکه بتوان فضایی استاندارد را به لحاظ تحمل بار و استحکام پدید آورد بایستی طراحی اولیه را براساس طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها انجام داد. به کار بردن خلاقیت و استفاده از بهترین ابزار و مصالح در ساخت و ساز از اصول اولیه این نوع طراحی است. معماری الگوریتمیک، معماری هیبریدی مطالعه رفتاری انسانها در جمعیتهای زیاد، مطالعه رفتاری حشرات و موجودات در دستههای بزرگ، مطالعه نحوه لانهسازی و نظایر آن میتواند حوزههای مطالعه هوشی جمعی Swarm Intelligence را فراهم کند.
هوش جمعی و هوش حاکم بر رفتار تعداد زیادی از عناصر متحرک در فضای تبادلی و تعاملی، میتواند حوزههای جذابی برای مطالعه، طراحی و پژوهشهای ناشی از آن را فراهم آورد به تولید طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها و شهرسازی الگوریتمیک که در آن رفتار تعداد زیادی از عناصر ساده تعامل کننده (Agents)، مطرح است بپردازد. اینگونه است که مطالعه رفتار لانه سازی مورچه ها و موریانه ها و یا هندسه لانه زنبورها به مرجعی برای مطالعه و تولید پروژه های معماری تبدیل میشود.
انواع طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها
طراحی الگوریتمیک پارتیشنها به طور کلی شامل دو دسته متحرک و ثابت میشود. از طرفی اگر بخواهیم آنها را از نوع جنس نیز تقسیم بندی کنیم شامل مدلهای مختلفی خواهند شد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• پارتیشن چوبی
• پارتیشن فلزی
• پارتیشن شیشه ای
• پارتیشن پارچ یا شبکهای
• پارتیشن اداری
• پارتیشن طبیعی
مهمترین مشخصه های طراحی الگوریتمیک
خواص مواد (Material Properties) و نحوه رفتار مواد (Material Behaviour) در شرایط مختلف محیطی از دیگر عرصههایی است که برای معماران قابل اهمیت است و پژوهشهای این عرصه، با فرآیندهای طراحی الگوریتمیک تلفیق میشود. جریان معماری از پایین به بالا Bottom-Up که در جهت مخالف معماری گذشته که به بالا به پایین Top-Down معروف است، قدم برمی دارد و سعی می کند تا بجای انجام یک طراحی و اعمال آن به متریال ها و سازه ها، رفتار سازه ها و مواد را شناسایی کرده و از تعامل و رفتار درونی آنها استفاده نموده تا تولید پروژه کند. در چنین شرایطی فرآیندهایی نظیر Form-Finding بر یافتن فرم سازهها و ساختمانها تحت تاثیر رفتار درونی آنها در مقابل انرژی ها و نیرو های طبیعی تاکید کرده و جایگزین «طراحی فرم» میشوند.
خلاقیت و نوآوری در طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها
طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها عرصههای نوینی را برای تولید و تلفیق علم فراهم آورده است. هندسه به عنوان ریز ساخت شکل گیری معماری در حوزههای جدیدی همچون هندسه پیشرفته و هندسه الگوریتمیک مطالعه میشود. این دانشهای جدید پتانسیلهای متعددی را به دانش معاصر افزوده اند و حل مسائل پیچیده و دارای چند متغیر را ممکن ساخته اند. معماری با استفاده از نرم افزارها و ابزارهای الگوریتمیک توان فزاینده و مولد این الگوریتمهای هندسی را در تولید معماری استفاده کرده و هر روز با پژوهش در این زمینهها به کیفیتهای معماری می افزاید. ماشینها و تجهیزات ساخت، متدولوژی و تکنیکهای خاص خود را در تولید و ساخت قطعات و نمونههای مواد فراهم کرده اند و تزریق این نمونه ها به معماری و ساخت باعث شده تا عرصه های نوینی در پژوهش ساخت دیجیتال و فرایند هایی نظیر سفارشی سازی انبوه فراهم آیند. ریاضیات، هندسه، برنامهنویسی وعرصههای مختلف دانش کامپیوتر که به صورت تلفیقی به معماری اضافه میشوند، زمینههای خلاقیت و نوآوری در تولید معماری هستند.
طراحی الگوریتمیک جامع ترین پایگاه معماری
الگوریتم مجموعه مشخصی از دستوران واضح و تعریف شده در یک سلسله مراتب مشخص است که میتواند انجام یک کار را در این دستورات برنامهریزی کند. به علت این خاصیت عام، الگوریتمها به زبان پایهای فعالیتها و پروسههای علمی تبدیل شده اند. دانشمندان و پژوهشگران عرصههای مختلف دانش، به تبدیل دانش و فرآیندهای علمی خود به زبان الگوریتم ها می پردازند و از قدرت و توان پردازش و حافظه کامپیوتر ها بهره می برند.
یک بار تعریف صحیح و دقیق الگوریتم، امکان تکرار یک چرخه از فعالیتها را در زمان کوتاه و با سرعت و دقت بالا فراهم می کند. دانش امروز دنیا و فرایندهای مختلف علمی حاصل آن، امروزه از این زبان مشترک بهره میبرند و تولیدات خود را به پایگاه مشترکی در جهان کامپیوتر و الگوریتم تزریق می کنند. از این رو این زبان مشترک امکان بسیار زیادی را در تبادل دانش در حوزه های مختلف علمی از جمله معماری و طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها فراهم کرده است. همزبانی باعث شده تا دانش روز دنیا از علوم ریاضی، هندسی، زیستی، ژنتیکی، و … به رشته دیگری همچون معماری سرایت کرده و به تولیدات جدید منجر شود.
تاثیر تکنولوژی در طراحی الگوریتمیک
معماری الگوریتمیک که با امکانات متعدد طراحی و ساخت دیجیتال در عرصههای نرمافزاری و سختافزاری شروع به طرح گفتمان جدیدی در معماری نمود از این خلاء موجود در فضای تئوریک معماری سود جسته است و ضمن ارائه روشهای نوین در طراحی و ساخت معماری، به پر کردن این خلاء تئوریک نیز می پردازد. اینجاست که نرم افزارهای طراحی پارامتریک، روشهای ساخت دیجیتال، ابزارهای نوین طراحی و بهینه سازی، ماشینهای مدلسازی و ساخت و امکانات فزاینده عرصه معماری دیجیتال نه تنها به ارائه روشهای جدیدی در طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها پرداختهاند، بلکه عرصههای تئوریک و مفهومی معماری، عرصه های نقد معماری و کیفیتهای زیباشناختی آن را نیز تعریف مینمایند.
طراحی الگوریتمیک در آینده
چرا معماری تا این اندازه سراغ پیچیدگی و دانش روز دنیا می رود تا با تلاش در مجراهای الگوریتمیک به آن پاسخ دهد؟ جریانات معماری جهان چه چیزی را جستجوی کنند؟ به نظر میرسد سوالهای متعددی پیش وروی معماران معاصر است. معماری هیچگاه یک جریان ثابت نبوده و همواره در حال رشد است. اما تحول امروزین آن تحت تاثیر اهمیت به رفتار فیزیکی ساختمان و همچنین توسعه و پیشرفت تکنولوژی در معماری، طراحی و ساخت است. نگاههای علمی که بر همه فعالیتهای بشر تاثیر گذارند معماری را نیز هدف قرار داده و تولیدات آن را دگرگون میکنند. به نظر می رسد که در فراروی این تلاشها، تولید معماری کم هزینهتر و با دقت بالا در ساخت جهت مصرف کمتر ماده و انرژی وتولید کمتر آلایندهها مد نظر است. البته ویژگیهای زیباشناسانه در طراحی الگوریتمیک پارتیشن ها امروز نیز با گذشته خود فرق کرده و این تلاشها در قالب های شکلی و فرمی جدیدی صورت میگیرند.